فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 158، امرداد و شهریور 1402)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و هشتم شماره 3 (پیاپی 158، امرداد و شهریور 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم عزیزی*، سیده قاطمه حکمت زاده، حسین صادقی، طیبه بهمن زاده، فاطمه بازرگانی پور صفحات 292-306
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت کاهش درد و بهبودی اپی زیاتومی و بازگشت سریع تر مادران به فعالیت های روزانه و عدم مطالعه موجود در زمینه تاثیر ژل ترکیبی ژل ترکیبی هلپه آلویه ورا متعاقب اپیزیاتومی، لذا هدف از این مطالعه تعیین و ارزیابی تاثیر ژل ترکیبی           هلپه آلویه ورا بر بهبود زخم اپیزیاتومی، شدت درد و رضایت زنان نخست زا در مقایسه با پلاسبو بود.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سوکور می باشد که بر روی 100 شرکت کننده در بیمارستان خلیج فارس بندرعباس انجام شد. ژل ترکیبی هلپه آلویه ورا یا ژل پلاسبو دو بار در محل زخم اپیزیاتومی به مدت 10 روز به ترتیب در گروه مداخله و کنترل تجویز شد. متغیرهای پیامد شامل درد و بهبود زخم با مقیاس ریدا(میزان قرمزی، ادم، اکیموز، ترشحات و نزدیکی لبه های زخم اپیزیاتومی)، رضایت بیماران وارزیابی عوارض جانبی بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری مجذور کای، تی تست تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که دو گروه از نظر نمره ریدا در ساعت های روز چهارم و دهم پس از زایمان تفاوت آماری معنی داری داشتند(05/0p<). گروه ژل ترکیبی هلپه آلویه ورا نسبت به پلاسبو در طول زمان، بهبود زخم بهتری داشتند. هم چنین، در موضوع درد، امتیاز آماری معنی داری پایین تری در گروه ژل ترکیبی هلپه آلویه ورا در روز چهارم (34/1±80/5 در مقابل 42/1±79/6) و دهم (88/0±71/1 در مقابل 91/0±58/2) بعد از زایمان نسبت به پلاسبو گزارش شد(05/0p<). نتایج مطالعه نشان می دهد که رضایت بیمار در روز چهارم(17/1±45/3 در مقابل 37/1±42/5) و دهم (57/0±33/1 در مقابل 21/1±50/2) پس از زایمان به طور معنی داری در مقایسه با پلاسبو بهتر بود(05/0>p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد که ژل ترکیبی هلپه آلویه ورا باعث بهبود زخم اپیزیاتومی ، رضایت بهتر بیماران و شدت درد کمتر در مقایسه با پلاسبو می شود.

    کلیدواژگان: هلپه، آلوئه ورا، اپیزیاتومی، رضایت، درد
  • کاوه رحیمی*، اکرم ابراهیمی فر، اسماعیل ایزدپناه، هلیا رحمانی، عباس احمدی صفحات 307-320
    زمینه و هدف

    درد یک حس ناخوشایند است. مطالعه بر روی ترکیبات ضد درد طبیعی می تواند سودمند باشد. لذا هدف از این مطالعه اثرات ضددردی آلفا پاینن در مدل های درد ایجاد شده به وسیله آزمون های رایتینگ و پلانتار در موش صحرایی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 1399 انجام شد، 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی              30±270 گرم مورد استفاده قرار گرفت. موش ها در 5 گروه به طور تصادفی تقسیم شدند؛ گروه اول: نرمال سالین به صورت داخل صفاقی تجویز شد، گروه دوم: دیکلوفناک سدیم با دوز 5 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی تجویز شد، گروه سوم: آلفا پاینن با دوز 1/0 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی تجویز شد، گروه چهارم: آلفا پاینن با دوز 5 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی تجویز شد و گروه پنجم: آلفا پاینن با دوز 10میلی گرم بر کیلوگرم به صورت داخل صفاقی تجویز گردید. سپس آزمون های رایتینگ و پلانتار تست(پنج گروه برای هر آزمون) انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در آزمون رایتینگ تعداد پیچش های شکمی در گروه هایی که آلفا پاینن دریافت کردند به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود(05/0p<). هم چنین دیکلوفناک سدیم 5 میلی گرم موجب کاهش شدت درد در مقایسه با گروه کنترل در آزمون رایتینگ شد(05/0p<). در برخی از زمان های آزمون پلانتار شدت درد در گروه هایی که آلفا پاینن با دوز 5 میلی گرم بر کیلوگرم و دیکلوفناک سدیم 5 میلی گرم دریافت کرده بودند، به طور معنی داری از گروه کنترل کمتر بود(05/0p<).

    نتیجه گیری

    آلفا پاینن در دوزهای 5 و 10 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن می تواند همانند دیکلوفناک سدیم با دوز 5 میلی گرم موجب کاهش شدت در مدل درد احشایی آزمون رایتینگ شود. هم چنین در زمان 30 و 60 دقیقه در آزمون پلانتار آلفا پاینن با دوز  5 میلی گرم بر کیلوگرم توانست همانند دیکلوفناک سدیم با دوز 5 میلی گرم موجب کاهش درد ناشی از حرارت در مقایسه با گروه کنترل شد.

    کلیدواژگان: آلفا پاینن، استیک اسید، آزمون رایتینگ، آزمون پلانتار، موش صحرایی
  • محمد اعتمادیان، امیر لرکی هرچگانی، محمد رضا نوریان، میثم سلیمانی بدیع، رضا محجوب*، مژده محمدی صفحات 321-339
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت پوست در تنظیم درجه حرارت و حفظ مایعات بدن و نقش بارز آن در سیتم دفاعی، بهبود هرگونه گسستگی در پوست که به آن زخم اطلاق می شود، حایز اهمیت می باشد. گرچه زخم های محدود و سطحی، خود به خود بهبود می یابند، ولی درمان زخم های  عمق نیازمند دارودرمانی می باشد، لذا هدف این مطالعه تعیین و تهیه کرم موضعی حاوی عصاره گیاه سماق(Rhus Coriaria L) و مقایسه اثر آن با فنی تویین در ترمیم زخم پوستی در مدل حیوانی بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی که در سال 14001399 انجام شد، 25 خرگوش نیوزیلندی از حیوانخانه دانشگاه علوم پزشکی همدان با محدوده وزن 2500 تا 3000 گرم مورد استفاده قرار گرفت. خرگوش ها در 5 گروه به طور تصادفی تقسیم شدند؛ گروه کنترل، گروه دریافت کننده کرم فنی تویین 1درصد، گروه دریافت کننده پایه کرم، گروه دریافت کننده کرم حاوی عصاره سماق استاندارد شده حاوی 1/0 درصد تانیک اسید و هم چنین گروه دریافت کننده کرم حاوی عصاره سماق استاندارد شده حاوی 05/0 درصد تانیک اسید انجام شد. سپس زخمی با ابعاد 2×2 سانتی متر در ناحیه پشت خرگوش ایجاد گردید و کرم های مذکور دو بار در روز به صورت موضعی در گروه درمان مورد استفاده قرار گرفت. اثربخشی درمانی کرم های حاوی عصاره گیاه سماق با ارزیابی بهبود زخم و میزان هیدروکسی پرولین تعیین شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.  

    یافته ها

    در هر یک گرم از عصاره استاندارد شده، 86/0±74/2 میلی گرم تانیک اسید یافت شد. نتایج حاصل از هیدروکسی پیرولین درصد بهبود و طول مدت بهبود زخم نشان داد درمان با کرم های 1/0 و05/0 درصد(وزنی/وزنی) عصاره گیاه سماق به طور معنی داری در مقایسه با گروه کنترل، سبب بهبود زخم می شوند. نتایج بافت شناسی حکایت از افزایش تراکم فیبرهای کلاژن و کاهش سلول های التهابی در گروه های درمانی در مقایسه با گروه کنترل را داشت.  

    نتیجه گیری

    کرم عصاره گیاه سماق به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی و افزایش سنتز هیدروکسی پرولین، می تواند منجربه تراکم فیبرهای کلاژن و تسریع بهبود زخم باز پوستی در گروه های درمانی شود و هم چنین نقش موثری در کیفیت ترمیم در ناحیه زخم های پوستی دارد.

    کلیدواژگان: گیاه سماق، فنی توئین، بهبود زخم پوستی، کرم موضعی، تانیک اسید، مدل حیوانی
  • شهره قربان شیرودی*، افسانه امینی، جواد خلعتبری صفحات 340-354
    زمینه

    خانواده محل ارضای نیازهای مختلف جسمانی، عقلانی و عاطفی است و داشتن آگاهی از نیازهای زیستی و روانی و شناخت چگونگی ارضای آن ها و تجهیز شدن به تکنیک ها و شناخت تمایلات زیستی و روانی، ضرورتی انکارناپذیر می باشد. لذا هدف از این پژوهش تعیین و مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای مدیریت هیجان مبتنی بر رویکرد زوج درمانی هیجان مدار(EFT) و زوج درمانی مبتنی بر طرح واره بر الگوهای ارتباطی زوج ها انجام بود

    روش بررسی

    این یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد می باشد. جامعه مورد بررسی را کلیه زوج ها دارای نارضایتی زناشویی که جهت حل مشکلاتشان به کلینیک روان شناختی شهر اصفهان مراجعه کرده بودند، تشکیل داد. نمونه ها شامل 45 زوج بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه آزمایشی1 (15 زوج) و آزمایشی 2 (15 زوج)  و شاهد (15 زوج) قرار گرفتند . پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای مدیریت هیجان مبتنی بر رویکرد زوج درمانی هیجان مدار(Emotionally focused therapy یا EFT)  و زوج درمانی مبتنی بر طرح واره  بر الگوهای ارتباطی زوج ها انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس، شاپیرو ویلک، آزمون لون، بونفرونی و گرین هاوس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش راهبردهای مدیریت هیجان مبتنی EFT و زوج درمانی مبتنی بر طرح واره در مقایسه با گروه شاهد، موجب افزایش الگوهای ارتباطی زوج ها می شود(05/0 p<). تفاوت معنی داری بین میزان اثربخشی آموزش راهبردهای مدیریت هیجان مبتنی بر EFT و زوج درمانی مبتنی بر طرح واره در الگوهای ارتباطی زوج ها در مراحل پس آزمون و پیگیری مشاهده گردید (05/0 p<) و آموزش راهبردهای مدیریت هیجان مبتنی بر EFT موثرتر از زوج درمانی مبتنی بر طرح واره در الگوهای ارتباطی زوج ها بود.

    نتیجه گیری

    آموزش هیجانات و آموزش خودآگاهی، روش موثری در جهت افزایش الگوهای ارتباطی زوج ها می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت هیجان، زوج درمانی هیجان مدار، زوج درمانی مبتنی بر طرح واره، الگوهای ارتباطی
  • فهیمه فلاح زاده، حسین صمدی*، حمید عباسی بافقی صفحات 355-370
    زمینه و هدف

    با توجه به این که زنان جزء گروه های آسیب پذیر جامعه محسوب شده و در زمینه مسایل بهداشتی و درمانی ویژگی های خاصی دارند، به همین دلیل شناخت دقیق نیازها و تلاش جهت رفع آن ضروری است. لذا هدف از این پژوهش، تعیین و اثربخشی یک دوره فعالیت بدنی مبتنی بر وب بر میزان سواد جسمانی و راهبردهای مدارایی تصویر بدن در زنان میانسال دارای اضافه وزن با پیگیری دوماهه بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی که در سال 1400 به صورت پیش آزمون پس آزمون با یک گروه تجربی و یک گروه کنترل انجام شد، تعداد 24 نفر زن دارای اضافه وزن با دامنه سنی 6040 سال انتخاب و بعد از انجام پیش آزمون، به صورت تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل طبقه بندی شدند. شرکت کنندگان گروه تجربی در یک برنامه تمرین هشت هفته ای مبتنی بر وب شرکت کردند و برنامه تمرین شامل 10 دقیقه گرم کردن، 40 دقیقه بدنه اصلی مشتمل بر تمرینات مقاومتی و استقامتی با شدت متوسط و در نهایت 10 دقیقه سرد کردن بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مرکب و آزمون تعقیبی بونفرونی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اثر برنامه فعالیت بدنی بر سواد جسمانی و مولفه های آن معنی دار است و شرکت کنندگان گروه تجربی، عملکرد بهتری نسبت به گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری دارند(05/0p<). هم چنین در مولفه های راهبردهای مدارایی تصویر بدن، نتایج نشان دهنده برتری گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری بود(05/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که هشت هفته فعالیت بدنی مبتنی بر وب اثرات مثبتی بر سطح سواد جسمانی و راهبردهای مدارایی تصویر بدن در زنان میانسال دارای اضافه وزن دارد. بنابراین فعالیت بدنی برای زنان میانسال دارای اضافه وزن جهت افزایش سواد جسمانی و بهبود راهبردهای مدارایی تصویر بدن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی مبتنی بر وب، سواد جسمانی، راهبردهای مدارایی، اضافه وزن، زنان
  • مهوش علیزاده نایینی، آرش مولوی، محمد قربانی، فرناز بنایی* صفحات 371-385
    زمینه و هدف

    کولونوسکوپی روش اصلی بررسی روده بزرگ می باشد. آمادگی قابل قبول روده، نقش موثری برای بررسی داخل روده دارد. تشخیص و درمان پلیپ و یا ضایعات بدون برآمدگی کولون مانند اشکالات عروقی و پلیپ های دندانه ای به میزان تمیزی روده در زمان ارزیابی وابسته می باشد. از طرف دیگر آمادگی ناکافی باعث سخت تر شدن ارزیابی، ناتمام ماندن ارزیابی، افزایش زمان انجام کولونوسکوپی و نیاز به تکرار پروسیجر می شود و این امر باعث افزایش هزینه می شود. لذا هدف از این مطالعه تعیین و آمادگی روده بزرگ برای کولونوسکوپی با پیدرولاکس تولید ایران با و بدون شربت سناگراف در دو مرکز وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی آینده نگر دوسوکور که در سال 1396 بر روی 273 نفر بیمار نیازمند به کولونوسکوپی غیر اورژانس مراجعه کننده به درمانگاه های شهید مطهری و شهید فقیهی انجام شد، 227 نفر به صورت انتخاب تصادفی در دو گروه دارو(111نفر) و کنترل(116) دسته بندی شده و مورد مطالعه قرار گرفتند. تاثیراضافه نمودن سناگراف به پیدرولاکس تولید ایران با پیدرولاکس همراه با دارونما بر میزان آمادگی روده (بر اساس نمره دهی اوتاوا) در بیماران واجد شرایط (20تا 78 ساله) که حاضر به ورود در مطالعه بودند، بررسی و مقایسه شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس و مجذور کای   تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین نمره تمیزی روده در کل و نیز به تفکیک قسمت های مختلف، در گروه دارو، کمتر از گروه کنترل بود که موید آمادگی بهتر می باشد(001/0=p). در مقایسه با افراد مسن تر، جوان ترها روده تمیزتری داشتند(001/0=p). میزان آمادگی روده در بیماران خانم نیز بهتر از آقایان بود(001/0=p). زمان رفت از رکتوم تا سکوم و زمان برگشت از سکوم تا رکتوم نیز به طور معنی داری، کمتر از گروه کنترل بود (001/0=p). عوارض جانبی مهمی در دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    افزودن سنا به پلی اتیلن گلایگل(پگ) ایرانی قبل از انجام کولونوسکپی، باعث افزایش آمادگی روده و کاهش زمان کولونوسکوپی میگردد، بدون آنکه عارضه جانبی بیشتری ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: کولونوسکوپی، آمادگی روده، اوتاوا، پلی اتیلن گلیکول، سناگراف
  • لیلا منظوری*، مهر عابد صفحات 386-399
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، خشونت علیه زنان یک مشکل مهم در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته می باشد، به گونه ای که سازمان جهانی بهداشت، خشونت خانگی را به عنوان یک اپیدمی سلامت عمومی اعلام کرده و یک پدیده پیچیده اجتماعی همراه با آسیب های روانی، فیزیکی و اخلاقی است، لذا هدف از این مطالعه تعیین شیوع خشونت خانگی و برخی عوامل مرتبط با آن در زنان 4918 سال همسردار شهر یاسوج بود

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی می باشد، که در سال 1396 انجام شد. جامعه مورد مطالعه را 384 زن متاهل 4918 سال همسردار با سابقه حداقل یک سال ازدواج دارای پرونده خانوار در  چهار مرکز بهداشتی درمانی شهری یاسوج به صورت تصادفی ساده انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه دموگرافیک و خشونت خانگی علیه زنان دارای 33 سوال در حیطه های خشونت فیزیکی، عاطفی، کلامی و مالی جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن زنان شرکت کننده در مطالعه 89/5 ±32/29سال، میانگین سن ازدواج 20/4±55/21 سال بود. میانگین سن و سن ازدواج همسر به ترتیب 62/6±92/33 و 28/4±47/26 سال بود. حدود90 درصد زنان نوعی از خشونت خانگی را در طول دوره زندگی خود تجربه کرده بودند. خشونت کلامی، عاطفی، مالی و فیزیکی به ترتیب 80، 73، 48 و 22 درصد به وسیله زنان گزارش گردید. شایع ترین فرم خشونت کلامی، داد زدن(29 درصد) و مشاجره کلامی(21 درصد)، شایع ترین فرم خشونت عاطفی، دخالت کردن شوهر در رابطه بین زن و اعضای خانواده خود(18 درصد)، سلطه گری شوهر و توقع داشتن تبعیت زن(17 درصد)، شایع ترین فرم خشونت مالی، پرداخت پول با اکراه به زن(12 درصد)، تصمیم یری شوهر در امور مالی بدون نظرخواهی از زن(10 درصد) و شایع ترین فرم خشونت فیزیکی هل دادن(5/11 درصد)، سیلی زدن(9 درصد) و پرتاب اجسام(9 درصد) بود.  بر اساس آنالیز رگرسیون لجستیک، تجربه یا عدم تجربه هر نوع از خشونت خانگی به عنوان متغیر پاسخ و متغیرهای تعداد فرزند، وضعیت مسکن، وضعیت بارداری زنان، سن زن و همسر در هنگام مطالعه و سن ازدواج، سطح تحصیلات، وضعیت اشتغال، سابقه بیماری روانی، مصرف سیگار و مواد مخدر در زنان و همسران خود به عنوان متغیرهای پیش بینی کننده وارد مدل شدند و سن ازدواج شوهر تنها فاکتور پیش بینی کننده خشونت خانگی علیه زن بود(Exp β =0/925, CI0/95 Expβ=0/86-0/99, Sig= 0/0025).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای خشونت خانگی علیه زنان به ویژه خشونت های کلامی و عاطفی، آموزش مهارت های زندگی به خصوص مهارت های ارتباطی در زندگی زناشویی در مشاوره های قبل از ازدواج ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، خشونت فیزیکی، خشونت عاطفی، خشونت کلامی، زنان
  • امیرعلی قهرمانی، حمیدرضا فرپور، عارف نصیری، بهاره ابراهیمی*، نوید احمدی صفحات 400-415
    زمینه و هدف

    بیماری آرنج تنیس بازان از شایع ترین بیماری های ایجاد کننده درد در مفصل آرنج است که شیوع آن قبل از 40 سالگی به طور میانگین 1 تا 2 درصد بوده و در افراد بالای 40 سال در مردان 4 برابر و در زنان 2 برابر می گردد. دندان پزشکان گروهی هستند که به سبب انجام مکرر فعالیت های فیزیکی ظریف و یک شکل بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند، لذا هدف از این مطالعه تعیین و بررسی سطح دانش، نگرش و عملکرد (KAP)دندانپزشکان شیراز در رابطه با بیماری آرنج تنیس بازان بود.

    روش بررسی

    این یک مطالعه توصیفی مقطعی می باشد، که در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری شامل 51 دندان پزشک با سابقه فعالیت بالینی حداقل سه سال در شهر شیراز بودند. شرکت کنندگان فاقد فعالیت بالینی مستقیم و افراد دارای بیماری زمینه ای مرتبط از مطالعه خارج شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده و پرسشنامه نهایی در پنج بخش؛ اطلاعات شخصی، اطلاعات طبی، بررسی دانش، بررسی نگرش و بررسی عملکرد طراحی شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس، ضریب همبستگی و رگرسیون چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    در جامعه مورد مطالعه، 8/9 درصد افراد علایمی که حاکی از ابتلا به بیماری آرنج تنیس باز می باشند را نشان دادند. به طور میانگین دندان پزشکان مورد بررسی 13/0 بار در سال گذشته به بیماری آرنج تنیس باز مبتلا شده بودند. میانگین نمره آگهی در جامعه 9/34 نمره از 100، میانگین نمرات نگرش1/73 و میانگین نمرات عملکرد1/64 محاسبه گردید. طبق آزمون های آماری نمرات حاصله از این سه فاکتور به صورت معنی داری با هم در ارتباط هستند(05/0p<).

    نتیجه گیری

    علی رغم سطح قابل قبول دانش، نگرش و عملکرد، نتایج نشان داد که بین سن، سابقه کار و میزان مواجهه با بیماری های مفصلی و از کار افتادگی حاصل از بیماری آرنج تنیس باز با نمره دانش، نگرش و عملکرد ارتباط معنی داری وجود دارد که با توجه به دوری از فضای آموزش با افزایش سن طبیعی است. بالا بردن سطح دانش، نگرش و عملکرد به وسیله سیاستگذاران سلامت با گذراندن واحدهای تحصیلی و برگزاری آموزش های مدون در این حیطه ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: بیماری آرنج تنیس بازان، دانش نگرش و عملکرد، دندان پزشک، مفصل
  • طوبی مهدلو، حامدرضا گودرزی*، مجتبی جعفری نیا صفحات 416-428
    زمینه و هدف

    لوسمی میلوییدی مزمن یا CML یک اختلال میلوپرولیفراتیو کلونال با شاخص سیتوژنتیکی کروموزوم غیر طبیعی فیلادلفیا می باشد. یکی از مسیرهای پیام رسانی مهم در روند تکثیر و آپوپتوز سلول های سرطانی و پاتوژنز بیماری β-TGF می باشد که عدم تنظیم بیان اجزای آن مانند خانواده SMADها نقش به سزایی در تنظیم رشد تومور و توسعه سرطان ایفا می کند. هدف از این مطالعه تعیین و بررسی بیان ژن های SMAD3  وSMAD4 در بیماران مبتلا به CML و رده سلولی K562 بود.

    روش بررسی

     این مطالعه توصیفی به صورت مورد شاهدی می باشد که در سال 1400 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 80 نفر مراجعه کننده به پیوند می باشند که در دو گروه ؛ 40 بیمار مبتلا به CML به عنوان گروه مورد و 40 فرد سالم به عنوان کنترل که از نظر سن و جنس سازگار بودند و رده سلولی K562  انتخاب شدند. میزان بیان ژن های SMAD3 و SMAD4به وسیله تکنیک Real Time PCR  و سنتز cDNA  سنجیده شد و داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری T test آنالیز واریانس یک طرفه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    ژن SMAD3دربیماران مبتلا به CML  به طور معنا داری دچار کاهش بیان بود و این نتیجه در رده سلولی K562  نیز مشاهده گردید(p<0.0001) و میزان بیان ژن SMAD4 در بیماران و رده سلولی K562  هیچگونه ارتباط معناداری با بیماری را نشان نداد(p<0.001)  مقادیر P کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد).

    نتیجه گیری

    بر طبق مطالعه انجام شده بیان برخی ژن ها در مسیرهای پیام رسانی می تواند نقش موثری در توسعه بیماری یا مقاومت دارویی داشته باشد. کاهش بیان SMAD3 در CML می تواند نشان دهنده ارتباط بیماری و اختلال در بیان ژن ها باشد.

    کلیدواژگان: لوسمی میلوییدی مزمن
  • علی محدث، نرگس روستائی، رزینا عباسی لرکی، سید علی محمد سادات* صفحات 429-441
    زمینه و هدف

    ترومبوز وریدهای عمقی(DVT) یکی از بیماری های شایع قلبی عروقی است که با ایجاد لخته در وریدهای عمقی ایجاد می شود. لذا هدف از این مطالعه تعیین فراوانی نسبی عوامل خطر ترومبوز ورید های عمقی اندام تحتانی در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی شهر یاسوج از سال 1390 تا 1400 بود.

    روش بررسی

    این پژوهش،  یک مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر می باشد که در سال 1400 انجام شد،  277 پرونده بیمار مبتلا به بیماری DVT که در بیمارستان های آموزشی شهر یاسوج بستری بودند، وارد مطالعه شدند. سپس، مشخصات بیماران شامل؛ سن، جنس، BMI، بیماری قلبی، بیماری کلیوی، استعمال دخانیات، مشکلات انعقادی مادرزادی، سابقه ی DVT، مصرف داروی ضد بارداری خوراکی(OCP)، سابقه سرطان، شکستگی اندام بدون نیاز به عمل جراحی، دیابت، بیماری کبدی، فشارخون، استفاده از کاتتر و مدت زمان بستری در ICU با استفاده از یک چک لیست جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار  SPSSو آزمون کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که 9/50 درصد بیماران DVT را زنان و 1/49 درصد آنان را مردان تشکیل دادند که از نظر آماری تفاوت معنی داری بین آنها وجود نداشت. توزیع فراوانی افراد مبتلا به DVT بر حسب گروه سنی نشان داد که در بین گروه های سنی در خصوص بیماران مراجعه کننده، محدوده سنی 50 سال به بالا و بعد از آن محدوده سنی50 40 به ترتیب بالاترین فراوانی را داشتند. توزیع فراوانی بیماران مبتلابه DVT برحسب بیماری قلبی نشان داد که 13 درصد بیماران مبتلا به DVT دارای بیماری قلبی و 87 درصد دیگر بیماری قلبی نداشتد. از مجموع 277 نفر بیماران مورد مطالعه، 9/7 درصد بیماران دارای مشکلات کلیوی و 1/92 درصد  فاقد مشکلات کلیوی بودند. هم چنین، 8/40 درصد از بیماران دارای فشارخون و 2/59 درصد فاقد فشارخون بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که از بین ریسک فاکتورهای بروز DVT اندام های تحتانی، سابقه بیماری قلبی، سن بالا، مشکلات کلیوی و فشار خون در بیماران مورد مطالعه، شاخص بودند. از سوی دیگر سایر ریسک فاکتورهای بررسی شده در این مطالعه خیلی مورد توجه نبودند و اغلب بیماران، فاقد آن ها بودند.

    کلیدواژگان: ترومبوز ورید های عمقی، ریسک فاکتورها، بیماران، یاسوج
|
  • M Azizi*, SF Hekmatzadeh, H Sadeghi, T Bahmanzadeh, F Bazarganipour Pages 292-306
    Background & aim

    Considering the importance of pain reduction and recovery of episiotomy and faster return of mothers to daily activities and the lack of existing studies on the effect of the combined gel of Halepah-Aloe vera after episiotomy, therefore the purpose of the present study was to determine and evaluate the effect of Teucrium polium plus Aloe vera gel on episiotomy wound healing, pain intensity and patient’s satisfaction in primiparous women

    Methods

    The present randomized, blinded clinical trial study was conducted on 100 participants in Bandar Abbas Persian Gulf Hospital, Iran. Aloe vera gel combined or placebo gel was prescribed twice in the episiotomy wound site for 10 days in the intervention and control groups, respectively. The outcome variables included pain and wound healing with the Rida scale (the amount of redness, edema, ecchymosis, secretions and the proximity of the edges of the episiotomy wound), patients' satisfaction, and the evaluation of side effects. The collected data were analyzed using chi-square and t-test statistical tests.

    Results

    The results indicated that the two groups had a statistically significant difference in terms of the Rida score on the fourth and tenth day after delivery (p<0.05). The group of Helepe-Aloe vera combined gel had better wound healing time than placebo. Moreover, in the case of pain, there was a statistically significant lower score in the group of Helpeh-Aloe vera combined gel on the fourth day (5.80±1.34 vs. 6.79±1.42) and the tenth day (1.71±0.88 vs. 91 2.58±0.05) after delivery compared to placebo (p<0.05). The results of the study show that patient satisfaction on the fourth day (3.45±1.17 vs. 5.42±1.37) and the tenth day (1.33±0.57 vs. 2.50±1.21) after Delivery was significantly better compared to placebo (p<0.05).

    Conclusion

    The findings of this study indicated that the combined gel of Halpa-Aloe Vera improved episiotomy wound, better patient satisfaction and less pain intensity compared to the placebo.

    Keywords: Halpe, aloe vera, episiotomy, satisfaction, pain
  • K Rahimi*, A Ebrahimifar, E Izadpanah, H Rahmani, A Ahmadi Pages 307-320
    Background & aim

    Pain is an unpleasant sensation. Studying natural pain reliever compounds can be beneficial. The aim of the present study was to evaluate the analgesic effects of Alpha Pinene in writing and plantar pain tests in rats.

    Methods

    In the present experimental study conducted in 2019, 30 male Wistar rats (270±30 gr) were used as case subjects. The mice were randomly divided into 5 groups; the first group: normal saline administered intraperitoneally (IP), the second group: diclofenac sodium administered IP at a dose of 5 mg/kg, the third group: alpha pinene administered IP at a dose of 0.1 mg/kg. The fourth group: alpha pinene administered IP with a dose of 5 mg/kg, and the fifth group: alpha pinene administered IP with a dose of 10 mg/kg. Afterwards, the writing tests and plantar test (five groups for each test) were conducted. The collected data were analyzed using the SPSS version 16 statistical tests.

    Results

    The results indicated that in the writing test, the number of abdominal twists in the groups which received alpha pinene were significantly lower than the control group (P<0.05). Moreover, in the writing test, diclofenac sodium 5 mg decreased pain intensity compared to the control group (P<0.05). In the plantar test, the pain intensity in the groups that received alpha pinene 5 mg/kg and diclofenac sodium 5 mg was significantly lower than the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Alpha-pinene in doses of 5 and 10 mg/kg of body weight could decrease the severity in the visceral pain model of writing test like diclofenac sodium with a dose of 5 mg. Furthermore, during 30 and 60 minutes in the plantar test, alpha pinene with a dose of 5 mg/kg was able to reduce the pain caused by heat compared to the control group, like diclofenac sodium with a dose of 5 mg.

    Keywords: Alpha Pinene, Acetic acid, Writing test, Plantar test, Rat
  • M Etemadiyan, A Larki Harchgani, MR Nooryan, M Soleimani Badie, R Mahjoub*, M Mohammadi Pages 321-339
    Background & aim

    Considering the importance of the skin in regulating the temperature and maintaining body fluids and its prominent role in the defense system, it is important to improve any discontinuity in the skin, which is called a wound. Although limited and superficial wounds heal by themselves, the treatment of deep wounds requires drug therapy. Therefore, the aim of this study was to determine and prepare a topical cream containing the extract of the sumac plant (Rhus Coriaria L) and compare its effect with phenytoin in healing skin wounds in an animal model.

    Methods

     In the present study conducted in 2021-2022, twenty-five New Zealand laboratory rabbits, with the weight range of 2500-3000 grams, were obtained from central animal house, Hamadan University of Medical Sciences. The rabbits were randomly divided into five groups: I) Control Group; II) Receiving Phenytoein cream (1%) as the medical therapy; III) Receiving the placebo cream base; IV) Receiving therapeutic cream containing standardized sumac extract (0.1% of tannic acid); and V) Receiving therapeutic cream containing standardized sumac extract (0.05% of tannic acid). Then, a wound, with dimension of 2*2 cm, was induced in the back of any rabbits and the appropriate topical therapy was administered twice daily on the rabbits. The effectiveness of therapy using creams containing sumac extract was determined using the extent of wound healing and the level of hydroxyproline. The obtained data were statistically analyzed using One-way Analysis of Variance (ANOVA).

    Results

    It was demonstrated that each one gram of standardized extract contained 2.74±0.86 milligram of tannic acid. The data achieved from the study, including the determination of hydroxyl-proline levels, percentage of wound healing, and the duration of remission, demonstrated significant efficiency in treatment with sumac-containing creams (either 0.1% or 0.05%). Histological studies revealed more condensed collagen fibrils and more reduction of inflammation cells in treatment groups receiving sumac-containing cream (either 0.01% or 0.05%) compared with the control group.

    Conclusion

    Sumac-containing creams, due to anti-oxidative properties and enhancing synthesis of hydroxyl-proline, can condense collagen fibrils which consequently cause improved wound healing.

    Keywords: Sumac, Topica cream, Phenytoein, Wound healing, Tannic acid, Animal model
  • S Ghorbanshirroudi*, A Amini, J Khalatbari Pages 340-354
    Background & aim

    The family is the place to satisfy various physical, intellectual and emotional needs, and having awareness of biological and psychological needs and knowing how to satisfy them and being equipped with techniques and recognizing biological and psychological tendencies is an undeniable necessity. The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of teaching emotion management strategies based on emotionally focused couple therapy (EFT) and schema-based couple therapy on couples' communication patterns.

    Methods

    The present semi-experimental study used a pre-test and post-test design and follow-up with a control group. The studied community included all couples with marital dissatisfaction who referred to the psychological clinic of Tankabon, Iran, to solve their problems; And the research sample included 45 couples who were selected by purposeful sampling and were randomly divided into three experimental groups: 1 (15 couples), 2 (15 couples) and control (15 couples). The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of teaching emotion management strategies based on emotion-oriented couple therapy (EFT) and schema-based couple therapy on communication patterns of couples. The collected data were analyzed using ANOVA, Shapiro-Wilk, Lunn, Bonferroni and Greenhouse tests.

    Results

    The results indicated that training emotion management strategies based on emotion-oriented couple therapy (EFT) and schema-based couple therapy increased communication patterns compared to the control group (P<0.05). There was a statistically significant difference between the effectiveness of teaching emotion management strategies based on emotion-oriented couple therapy (EFT) and schema-based couple therapy on communication patterns of couples in the post-test and follow-up stages (P<0.05). And teaching emotion management strategies based on emotion-oriented couple therapy approach was more effective than schema-based couple therapy in communication patterns of couples.

    Conclusion

    As a result, emotion training and self-awareness training is an effective method in increasing communication patterns of couples.

    Keywords: Emotions, Management, Couples therapy, Schema therapy, Communication patterns
  • F Fallahzadeh, H Samadi*, H Abbasi Bafghi Pages 355-370
    Background & aim

    Due to the fact that women are among the vulnerable groups of the society and have special characteristics in the field of health and treatment issues, for this reason it is necessary to know their needs and try to solve them. Therefore, the purpose of the present study was to determine and the effectiveness of a web-based physical activity course on the level of physical literacy and body image tolerance strategies in overweight middle-aged women with a two-month follow-up.

    Methods

    The present semi-experimental study was conducted with a pre-test-post-test with an experimental group and a control group in 2021. Twenty-four overweight women with an age range of 40-60 years were selected and randomly divided into two experimental and control groups after the pre-test. Participants in the experimental group participated in an eight-week web-based exercise program. The program consisted of 10 minutes of warm-up, 40 minutes of the main body of the training including resistance and endurance exercises with moderate intensity and finally 10 minutes of cool-down exercises. The collected data were analyzed using Mixed ANOVA and Bonferroni's post hoc test.

    Results

     The results indicated that the effect of physical exercise training program on the levels of physical literacy and its components was significant and the participants in the experimental group had better performance than the control group in the post-test and follow-up stages (p<0.05). Moreover, regarding body image coping strategies, the results indicated the superiority of the experimental group over the control group in the post-test and follow-up stages (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study revealed that 8 weeks of holistic physical activity based on the web has positive effects on the level of physical literacy and body image coping strategies in overweight middle-aged women. Therefore, physical activity is recommended for overweight middle-aged women to improve physical literacy and body image coping strategies.

    Keywords: Web-based Physical activity, Physical literacy, Coping strategies, Overweight, Women
  • M Alizadeh Nayini, A Molvi, M Ghorbani, F Banaei* Pages 371-385
    Background & aim

    Colonoscopy is the main method of colon examination. Acceptable bowel preparation plays an effective role in examining the bowel. Diagnosis and treatment of colon polyps or non-bulging lesions such as vascular malformations and serrated polyps depend on the degree of intestinal cleanliness at the time of assessment. On the other hand, insufficient preparation makes the evaluation more difficult, the evaluation is incomplete, increases the time of colonoscopy and the need to repeat the procedure, and this increases the cost. Therefore, the purpose of the present study was to determine and prepare the large intestine for colonoscopy with pidrolox produced in Iran with and without Senagraf syrup in two centers affiliated to Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    In the present prospective, double-blind descriptive study conducted in 2016 on 273 patients in need of non-emergency colonoscopy referred to Shahid Motahari and Shahid Faqihi clinics of Shiraz, Iran, 227 patients were randomly selected into two drug (111) and control groups. (116) were categorized and studied. The effect of adding Senagraf to pidrolox manufactured in Iran with pidrolox along with placebo on the level of intestinal readiness (based on Ottawa scoring) in eligible patients (20-78 years old) who were willing to enter the study was investigated and compared. Collected data were analyzed using Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Chi-square statistical tests.

    Results

    The average score of intestinal cleanliness in whole and as well by different parts, in the drug group, was lower than the control group, which confirms better preparation (p=0.001). Compared to older people, younger people had cleaner intestines (p=0.001). The level of bowel preparation in female patients was also better than male patients (p=0.001). The travel time from the rectum to the cecum and the return time from the cecum to the rectum were significantly less than the control group (p=0.001). No significant side effects were observed in both groups.

    Conclusion

    Adding senna to Iranian polyethylene glycol (PEG) before colonoscopy increased bowel preparation and reduces colonoscopy time, without causing additional side effects.

    Keywords: Colonoscopy, Bowel preparation, Ottawa, Polyethylene glycol, Senagraph
  • L Manzouri*, M Abed Pages 386-399
    Background & aim

    In recent years, violence against women has been an important problem in developing and developed countries; In such a way that the World Health Organization has declared domestic violence as a public health epidemic. Violence against women is a complex social phenomenon with psychological, physical, and moral damage. Hence, the present study was designed to investigate the prevalence of domestic violence and its related factors in married women aged 18-49 years in Yasuj, Iran.

    Methods

    The present cross-sectional (descriptive-analytic) study was conducted by simple random sampling, with 384 married women aged 18-49 years with a minimum of one-year marriage were enrolled from four urban health centers. Data were collected using demographic and domestic violence (33 questions in physical, verbal, emotional and financial aspects) questionnaires. Data were analyzed by the SPSS 23 software using descriptive and analytic (logistic regression) statistics.

    Results

    The mean age of women was 29.32 ± 5.89 years, the mean age of marriage was 21.55 ± 4.20 years. The mean age and marriage age of the husbands were 33.92 ± 6.62 and 26.47 ±4.28 years, respectively. About 90 women had experienced domestic violence during their lifetime. The most common types of violence were verbal (80), emotional (73), financial (48) and physical (22), respectively. The most common form of verbal violence was yelling (29) and verbal arguments (21). The most common form of emotional violence was the husband's interference in the relationship between the wife and her family members (18), the husband's dominance and the expectation of the wife's obedience (17). The most common form of financial violence was reluctantly paying alimony to the wife (12) and also the husband making financial decisions without asking the wife’s opinion (10). The most common form of physical violence was pushing (11.5), slapping (9) and throwing objects (9). According to logistic regression analysis, husband's age at marriage was the only predictive factor of domestic violence against women (Exp β =0/925, CI0/95 Expβ=0/86-0/99, Sig= 0/0025).

    Conclusion

    Considering the high prevalence of domestic violence against women, especially verbal and emotional violence, teaching life skills, especially communication skills in marital life, is necessary in premarital counseling.

    Keywords: Domestic Violence, Emotional Violence, Physical Violence, Verbal Violence, women, Iran
  • AA Gharemani, HR Farpour, A Nasiri, B Ebrahimi*, N Ahmadi Pages 400-415
    Background & aim

     Tennis elbow disease is one of the most common diseases that cause pain in the elbow joint, the prevalence of which is 1-2% before the age of 40, and it increases 4 times in men and 2 times in women in people over 40 years old. Dentists are a group that are more susceptible to this disease due to frequent physical activities, therefore the purpose of the present study was to determine and investigate the level of knowledge, attitude and performance (KAP) of dentists in Shiraz regarding tennis elbow disease.

    Method

    The present cross-sectional descriptive study was conducted in 2018. The statistical population included 51 dentists with a clinical experience of at least three years in Shiraz. Participants without direct clinical activity and people with related underlying diseases were excluded from the study. The data collecting instrument was a questionnaire and the final questionnaire was divided into five sections; Personal information, medical information, knowledge survey, attitude survey and performance survey were designed. The collected data were analyzed using analysis of variance, correlation coefficient and multivariate regression tests.

    Results

    In the studied population, 9.8% of people exhibited symptoms which indicate dtennis elbow disease. On average, the examined dentists were diagnosed with tennis elbow disease 0.13 times in during the previous year. The average score of the ad in the community was 34.9 points out of 100, the average attitude score was 73.1 and the average performance score was 64.1. According to statistical tests, the scores obtained from these three factors were significantly related (p≥0.05).

    Conclusion

    Despite the acceptable level of knowledge, attitude and performance, the results indicated that there was a significant relationship between age, work history and exposure to joint diseases and disability resulting from tennis elbow disease with the score of knowledge, attitude and performance, which was common to stay away from the learning environment with age. It is suggested to raise the level of knowledge, attitude and performance by health policy makers by passing academic units and holding formal trainings in these areas.

    Keywords: Tennis elbow disease, Attitude, performance knowledge, Dentist, Joint
  • T Mahdloo, HR Godarzi*, M Jafarinia Pages 416-428
    Background & aim

    Chronic myeloid leukemia or CML is a clonal myeloproliferative disorder with abnormal Philadelphia chromosome cytogenetic index. One of the important signaling pathways in the process of proliferation and apoptosis of cancer cells and disease pathogenesis is β-TGF, the dysregulation of the expression of its components, such as the SMAD family, plays a significant role in regulating tumor growth and cancer development. Therefore, the aim of the present study was to determine and investigate the expression of SMAD3 and SMAD4 genes in patients with CML and K562 cell line.

    Methods

    the present descriptive case-control study was conducted in 2020 at the Islamic Azad University, Marvdasht Branch. The statistical population of the research included 80 people who referred to the link and were divided into two groups; 40 patients with CML were selected as the case group and 40 healthy individuals as controls, matched in terms of age and sex, and K562 cell line. The expression levels of SMAD3 and SMAD4 genes were measured by Real Time PCR and cDNA synthesis, and the collected data were analyzed using one-way ANOVA T-test.

    Results

    The SMAD3 gene was significantly decreased in CML patients and this was as well observed in the K562 cell line (p<0.0001) and the level of SMAD4 gene expression in the patients and the K562 cell line did not display any significant relationship with the disease (p<0.0001). 0.001) P values less than 0.05 were considered.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the expression of some genes in the signaling pathways can play an effective role in the development of disease or drug resistance. The decrease in SMAD3 expression in CML can indicate the relationship between the disease and the disorder in gene expression.

    Keywords: CML, TGF- β, SMAD3, SMAD4
  • A Mohaddes, N Roostaee, R Abbasi Larki, SAM Sadat* Pages 429-441
    Background & aim

    Deep vein thrombosis (DVT) is one of the common cardiovascular diseases caused by the formation of clots in deep veins. The aim of this study was to determine the relative frequency of the risk factors of lower limb deep vein thrombosis in patients referred to teaching hospitals of Yasuj, Iran, from 2013 to 2014.

    Methods

    The present retrospective cross-sectional descriptive study was conducted in 2020. The participants of  study included 277 cases of DVT patients hospitalized in teaching hospitals of Yasuj, Iran. Furthermore, patients' characteristics such as age, sex, heart disease, kidney disease, smoking, congenital coagulation problems, history of DVT, use of oral contraceptives (OCP), history of cancer, limb fracture without surgery, diabetes, liver disease, blood pressure, use of catheter and length of stay in ICU were collected using a checklist. The collected data were analyzed using SPSS software and chi-square test.

    Results

    The results of the present study indicated that 50.9% of DVT patients were women and 49.1% were men, and no statistically significant difference were observed between the two groups. The distribution of the frequency of people with DVT according to age group revealed that among the age groups of referring patients, the age range of above 50 years and the age range between 40 to 50 had the highest frequency, respectively. The frequency distribution of patients with DVT according to heart disease indicated that 13% of patients with DVT showed heart disease and 87% did not indicate heart disease. Out of a total of 277 patients studied, 7.9% had kidney problems and 92.1% had no sign of kidney problems. Furthermore, 40.8% of patients indicated high blood pressure and 59.2% did not show high blood pressure.

    Conclusion

    The results of the present study revealed that among the risk factors for the occurrence of DVT of the lower limbs, a history of heart disease, old age, kidney problems and blood pressure in the studied patients were indicators. On the other hand, other risk factors examined in the present study were trivial and and were not observed in the participants of the present study.

    Keywords: Deep vein thrombosis, Risk factors, Patients, Yasuj